نگرانی فعالان محیط زیست از شیوع بیماری پلنگ تندوره

به گزارش جعبه مهر، فعالان محیط زیست از شیوع بیماری پلنگ تندوره در بین سایر پلنگ ها و همچنین حیوانات گوشت خوار منطقه پارک ملی تندوره به شدت نگران هستند.

نگرانی فعالان محیط زیست از شیوع بیماری پلنگ تندوره

به گزارش خبرنگاران، ماجرای تعیین شدن بیماری پلنگ تندوره از یک کلیپ اینستاگرامی شروع شد. اوایل دی ماه بود که محیط بانان پارک ملی تندوره کلیپی از یک پلنگ و آن هم در فاصله بسیار نزدیک با او را منتشر کردند. بعضی متخصصان و رفتارشناسان حیوانات با دیدن این کلیپ از احتمال وجود بیماری در حیوان سخن گفتند. پس از اینکه محیط بانان فردای آن روز دوباره به محل ضبط فیلم برمی گردند و مشاهده می نمایند که پلنگ از جای خود تکان نخورده است، آنالیز ها در خصوص سلامتی حیوان شروع می گردد و اظهارات متخصصان، کم کم رنگ واقعیت به خود می گیرد.

پس از اینکه پلنگ را به مشهد منتقل می نمایند، تعیین می گردد ماده پلنگ 4 ساله تندوره نابینا و ناشنواست، قدرت جویدن و بلعیدن هم ندارد و 20 روز است که چیزی نخورده همچنین اعلام می گردد که او دچار بیماری انگلی خونی است.

با توجه به اینکه عامل این بیماری انگلی خونی بندپایانی همچون کنه هستند و کنه ها در بدن طعمه گوشت خواران وجود دارد، ممکن است سایر پلنگان منطقه تندوره و همچنین دیگر حیوانات گوشت خوار نیز دچار این بیماری شده باشند. این موضوع نگرانی فعالان محیط زیست را برانگیخته است.

علی کشمیری، فعال محیط زیست در گفت وگو با خبرنگاران، با اشاره به اینکه پلنگ بیمار تندوره درحال حاضر تحت درمان است، عنوان می نماید: چیزی که نگران نماینده است این است که این بیماری در منطقه تبدیل به اپیدمی شده باشد.

احتمال وجود بیماری پلنگ تندوره در میان دیگر حیوانات گوشت خوار

وی ادامه می دهد: بیماری ماده پلنگ تندوره را بیماری انگلی خونی اعلام نموده اند. این انگل به وسیله بندپایانی مانند کنه وارد بدن پلنگ می گردد.️این کنه در بدن چهارپایانی مانند کل و بز، سگ، دام اهلی و لاشه حیوانات در طبیعت وجود دارد. در صورت تغذیه پلنگ از گوشت این حیوانات، کنه وارد دستگاه گوارش پلنگ شده و این انگل در روده وارد دستگاه گردش خون شده و به وسیله گلبول های سفید به هر قسمتی از بدن حیوان حمله می نماید. این بیماری در ماده پلنگ تندوره سیستم عصبی حیوان را هدف گرفته و باعث اختلال در بینایی و شنوایی او شده است.

کشمیری یادآور می گردد: این کنه در بدن طعمه گوشت خواران وجود دارد. پس به جز پلنگ دیگر گوشت خواران تندوره هم از این خطر در امان نیستند.

وجود کنه و انگل با آنالیز چشمی یا دوربین قابل تشخیص نیست

وی با انتقاد از عملکرد محیط زیست درخصوص تعیین شدن وجود بیماری ماده پلنگ تندوره در بین سایر پلنگان منطقه گفت: مسئولین محیط زیست اعلام نموده اند ما منطقه را دیده ایم، 8 پلنگ هم مشاهده شده و مسئله ای نبوده است. وقتی این بیماری علائم بالینی اولیه ندارد؛ یعنی از ظاهر پلنگ نمی توان تشخیص داد که بیمار است یا نه، چطور با اطمینان گفته می گردد آنجا هیچ مسئله ای نبوده است؟ وجود کنه و انگل چگونه با آنالیز چشمی یا دوربین چشمی قابل کشف است؟ همچنین حیوان بیمار که تعیینه شاخص رفتاری ندارد.

این فعال محیط زیست خاطرنشان می نماید: وسعت پارک تندوره 35 هزار هکتار و منطقه محافظت شده آن حدود 10 هزار هکتار است. آنجا پر از صخره، کوه و قسمت های صعب العبور است. پلنگ هم استادِ استتار است. روی کوه های آنجا گلسنگ دارد و ظاهرش شبیه پوست پلنگ است، کافی است پلنگ آنجا بنشیند تا هیچ کس او را نبیند. اگر پلنگی از فرط بیماری پشت یک سنگ یا درون یک حفره پناه گرفته باشد چگونه او را دیده اند؟

کشمیری ادامه می دهد: با این اطمینان صحبت کردن از اینکه آنجا هیچ مسئله ای نیست قدری خوش بینانه است. ما نمی خواهیم بگوییم آنجا خطر زیاد است اما می خواهیم که این اطمینان به وجود بیاید که برای سایر حیوانات مسئله ای ایجاد نشده است. گفته هایی که از جانب محیط زیست در حال منتشر شدن است شاید برای اقناع افکار عمومی کافی باشد اما برای افرادی که در این حوزه فعالیت می نمایند قانع نماینده نیست.

پلنگ هایی که لاغری مفرط دارند، در منطقه مشاهده شده اند

وی تصریح می نماید: احتمال اینکه سایر پلنگ ها و حیوانات هم این بیماری انگلی خونی را داشته باشند کم نیست، کما اینکه مردم محلی منطقه در صحبت هایشان گفته اند پلنگ هایی که لاغری مفرط داشته اند را دیده اند. حداقل اتفاقی که در این بیماری می افتد، این است که حیوان نمی تواند غذا بخورد. آن وقت چطور با دوربین می خواهند تشخیص دهند که پلنگ سالم است یا نه؟

این فعال محیط زیست اضافه می نماید: با دیدن یک پلنگ نمی توان متوجه شد که حال او خوب یا بد است. از نظر ما باید روی نمونه های منطقه آزمایش های میدانی انجام گردد تا از وجود یا عدم وجود بیماری در بین سایر پلنگان منطقه اطمینان حاصل کنیم.

وی یادآور می گردد: نقطه قوت ماجرا این است که خوشبختانه تیم درمانی مشهد کارش را بسیار خوب و حرفه ای انجام می دهد و به خوبی ماده پلنگ تندوره را تحت درمان قرار داده است.

لازم به ذکر است، حدود یک هفته پیش اظهاراتی از جانب تورج همتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی درخصوص این موضوع در رسانه ها منتشر شد. وی ضمن اشاره به پایش میدانی منطقه تندوره اعلام نموده است در سه روز نخست این پایش مستمر نه تنها ناهنجاری و تلفاتی در پارک گزارش نشده است، بلکه مشاهده 8 قلاده پلنگ با شرایط فیزیولوژیکی بسیار مطلوب نیز به فهرست دسته های قوچ و میش و کل و بز وحشی اضافه شده است. وی همچنین گفته است به منظور اقدامات احتمالی پیشگیرانه، این رصد و پایش طبق برنامه ریزی و به صورت جدی و مستمر صورت می پذیرد تا در صورت مشاهده مورد مشابه و یا هرگونه بیماری دیگر و نیز تلفات و... اقدامات لازم جهت درمان صورت پذیرد.

دبیر: شیده ناعمی

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 978

به "نگرانی فعالان محیط زیست از شیوع بیماری پلنگ تندوره" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگرانی فعالان محیط زیست از شیوع بیماری پلنگ تندوره"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید